CONZOOM GRUPPE H

Unge på vej

Unge under uddannelse i storbyen

Unge på vej
Segmenter
/
Unge på vej

Kendetegn ved gruppe H

Singler under 35 og uden børn
Kollegier og små ungdomsboliger i store studiebyer
Under uddannelse eller nyuddannede
Lav købekraft, men med fremtidigt potentiale
Fitness, fastfood og færdigretter
Meget sociale og ofte i byen og til koncerter

De Unge på vej har livet foran sig. De er i 20’erne eller lige i starten af 30’erne. Syv ud af ti bor alene og stort set ingen har fået børn endnu. Langt de fleste er under uddannelse eller er foreløbigt stoppet ved grundskolen og tager sig nu tid til at finde den rette vej videre. En tid, hvor mange lever af uddannelsesydelser og studiejob og måske tager et sabbatår eller to.

Der er meget at se frem til, og indkomstniveauet forventes at stige med tiden, lige som formuen nok skal blive bygget op henad vejen. Derfor ligger de lige nu oftest i de jævne eller lavere socialklasser, men mange vil arbejde sig fremad og opad i samfundet.

Den største andel af Unge på vej bor til leje, hvad enten det er i en lille ungdomsbolig, lejlighed, et værelse eller i en delelejlighed. Bor de i ejerlejlighed, er det sandsynligvis et forældrekøb. Flertallet har under 40 m² at boltre sig på, andre har op til 60 m² til rådighed. De bor i nærheden af uddannelsesstederne i de største byer, men overvejende i metropolerne Aarhus og København.

Langt de fleste klarer sig uden bil, men kan nok låne af forældrene, hvis de har behov for det, og ellers er der jo i storbyerne rig mulighed for delebilsordninger. De foretrækker imidlertid at tage cyklen, for den får dem hurtigt på vej i storbyen. Og ellers er der jo altid den kollektive trafik, som de også bruger flittigt.

I forhold til andre grupper er Unge på vej de mest aktive online – via computer, tablet og smartphone. Som en del af generation ”digitalt indfødte” kan de slet ikke forestille sig et liv, hvor internettet ikke er en konstant del af deres vågne timer. Likes og shares er også en del af hverdagen og bliver hele tiden jagtet som anerkendelse på vejen. Internettet er altså både et naturligt redskab og en social mødeplads, selvom de også tilbringer en del tid sammen med familien og – især – vennerne i virkeligheden.

Unge på vej udgør måske nok en samlet gruppe, men typerne er langt fra ens. Den ene type går i byen i de fleste weekender, mens den anden følger studierne mere koncentreret. Når familie og venner bliver inviteret på besøg, er der også en klar forskel. Begge typer bruger dog gerne tid og penge på cafébesøg, pop- eller rockkoncerter og måske også musikfestivaler.

De, som studerer, får naturligvis læst en masse faglitteratur. Generelt er mange af de Unge på vej nysgerrige og læser tidsskrifter som Eurowoman og -man, Costume eller følger Soundvenue online. 

Glem aviserne, hvis du vil kommunikere med denne gruppe - de får deres viden og nyheder på nettet. Radiolytning og TV-sening er heller ikke noget, de dyrker. De henter alt på nettet, når de har brug for det.